Vi er jo en del af Hallebyå-sammenslutningen. Men måske vore aktiviteter kunne gøre gyde-forholdene for havørrederne andre stede endnu bedre. Her tænkes der på Bregningeå. Hvorfor ikke udnytte det potentiale der ligger i at optimere forholdende her? Det er der nogle af vore medlemmer der er begyndt at se på. Således har vi fået et godt oplæg fra et par af vore rigtige aktive medlemmer. Tim og Risum skriver: Torsdag eftermiddag den 14. april var vi på naturvandring ved Bregningeå sammen med Knud Nielsen som er entusiastisk og meget vidende om åerne i Kalundborg kommune. Det blev en meget spændende eftermiddag. Formålet var at se på mulighederne for etablering af gydebanker såkaldte brude-senge for ørredder, og med Knuds detaljerede viden om åen blev tiden udnyttet optimalt. En spændende lille å som forløber gennem et fantastisk og naturskønt område med mose, krat, bakker, skov og marker. Åen er generelt langsomt strømmene med sort og blød bund og delstrækninger med pæn strøm, og på enkelte strækninger med fast grus-bund samt gode strømforhold, og derfor på disse strækninger gode betingelser for bækørredbestand, samt opgang og gydemuligheder for havørred. Åen er flere steder, og specielt på øvre strækninger, vanskelig eller endog svært tilgængelig grundet meget tæt bevoksning og eller mose, som det fremgår af billedet nedenunder, der er taget få hundrede meter opstrøms det næste billede. Tre lokaliteter blev konstateret med oplagt potentiale for etablering eller forbedring af gydemuligheder. Åen ved Digevad-Vandværk opstrøms fra broen ved Gammel-skovvej. Fast bund med gode strømforhold og tydelige havørred-gravninger på en strækning på ca. 50 meter. Endvidere god beskyttende vegetation. Åen ved Skovvej -broen nedstrøms lige vest for Gammelrand Betonfabrik. Fra broen og nedstrøms et pænt stykke på 2-300 meter med fast bund og rimelig fart på vandet. Her i det tidlige forår steder med begyndende vandranunkel banker givende strømlæ og skjul. Åen ved broen på grusvejen fra Svebølle gennem Lille Hejrebjerg Skov til Stenrand Plantage nedstrøms. Her midt i en gude-smuk natur er åen lille, fint strømmene og med fast bund, flere steder med huller og strøm-læ fra bundstruktur og vandranunkelvækst.
Vi observerede ørreder forstyrret af vor passage langs åen, formentlig bækørreder så højt oppe i vandløbet. Umiddelbart vurderes det at de to førstnævnte lokaliteter har det bedste potentiale hvad angår gydemuligheder for havørred, medens bæk-ørrederne højere oppe dog også skal hjælpes og havørreder kan sikkert også finde derop trods vanskelige passager grundet tilgroning. Generelt skal der for alle tre lokaliteter udlægges skjulesten og gydegrus, medens der på visse strækninger skal ryddes op og skæres rør. Alt i alt et projekt som skal beskrives i detaljer i den kommende tid, hvor elever fra Svebølle-skole kunne få en betydende og for dem spændende rolle. Tusind tak til Knud Nielsen for en super introduktion til Bregningeå Hilsen Jens og Tim Hans Munk og Jens Svendsen en dag ved Møn og øst på. Hans og Jens var en enkelt dag sejlet ud fra Klintholm-havn på Møn.
Tilsammen fangede de fire laks på henholdsvis 15,5 kg, 15,0 kg, og to på 6 kg. Der ud over fangede de en havørred i den perfekte spise-størrelse på 2,5 kg. Og minsandten om de ikke satte den ud igen, med den optimistiske udtalelse: Den fanger vi en anden dag fra kysten. Tillykke og mere til her fra. Billede / fisk / fanger tilmeldt konkurrance se her Så blev vores ørreder sat ud ved mundingen af Hallebyå. Der var ikke så mange der var mødt op for at se dette interessante skue. Det skyldes højest sandsynligt det dårlige vej. Selv undertegnede "kameramanden" flygtede fra regnen, inden alle ørrederne var kommet godt afsted. Her kan du se en optagelse fra samme sted sidste år 2015 d. 28 april: Halleby å Sammenslutningen, ved Bakkendrup/Bøstrup å 2015: Den 18 april ca.kl 16:30. Sættes der et stort antal ørreder ud i kanalen ved Bjerge Strand.
Hallebyåsammenslutningen opfisker hvert år store ørreder der bliver strøget for rogn, som klækkes på Hvilested Dambrug. Her opdrættes de og kommer nu tilbage til deres vandløb og bliver udsat som store ørreder på omkring 15 cm. størrelse. Disse fisk er fredet, og må ikke fanges før de er 41 cm. Lange. Der må derfor ikke fiskes på dem nu. Det er altid en stor fornøjelse at se hvordan de små ørreder befinder sig i de nye omgivelser. Dette kan opleves ved at møde op ved vejbroen og parkeringspladsen den 18 april. Da Kalundborg Kommune nu er tilsluttet Fishing Zealand, vil der blive mere fokus på fælles aktiviteter. Dette arbejde har været i gang et stykke tid, og vil nu blive intensiveret med fælles aktiviteter på fiskeområdet, og udbygget med mange miljøprojekter. Hallebyåsammenslutningen vil derfor gerne vise og fortælle historien, og fremover lave mere Pr. om vores arbejde. Så kan der blive mere kendskab til hvad der sker nede i vore smukke vandløb. Knud Nielsen.
Fra Jens Risum har vi modtaget denne dejlige fangstraport: Hvad tågen gemte. Jens skriver: Som sædvanlig med Peders ugentlige fridag "tirsdag", skulle den bruges fornuftigt. Og hvad er bedre end at tage på fisketur? Vi aftalte med Tim at mødes på nord-siden af Røsnæs. Da vi ankommet til stranden konstaterede vi så at det var meget tåget. Vi blev dog enige om at tage ud og se hvad tågen gemte. Det viste sig at være en rigtig god ide. Kobberbassen kom frem af æsken og påsat forfanget. Da vi ankom til den første fiskeplads blev vandet afsøgt for bidevillige havørreder. Og sandelig om ikke hotspottet gemte på et lille stykke sølvtøj på 60 cm. lynende blank og smælderfed.Dejligt at begynde turen med sådan en skønhed. Der efter skete der ikke mere før sidst på dagen. Så kom der gang i sølvtøjet igen. Så alt i alt skete der jo lidt, der ude I det skjulte og tågede. K & B til alle derude. Jens Risum. Tak til Jens for denne fine beretning. Og stort tillykke med den flotte fisk.
|
Se vores sponsorer her
Støtter du OK støtter du Kalundborg Sportsfiskerforening
Læs mere her. Arkiv
Oktober 2024
|